Razgovor sa načelnikom Laktaša oko sprovedbe pojekata
10. June 2017.
Drugari iz vrtića u posjetu ZZ Livač
23. June 2017.

U ponedjeljak 12. lipnja 2017. predstavnici grada Lipika i grada Garešnice te Ministarstva Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su u Banja Luci kao gosti partnera u projektu „We CARE – Ageing with Dignity and Respect“, Caritasa Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka.

Ravnatelj Caritasa mons. Miljenko Aničić ugostio je Vinka Kasanu, gradonačelnika Lipika, Velimira Žunca, državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Josipa Bilandžiju, gradonačelnika Garešnice, Marka Đelovića, ravnatelja Caritasa Crne Gore, Dejana Iličića, direktora Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Vidu Iličić, direktoricu Poduzetničkog centra Garešnica sa suradnicima.

Državni tajnik MRRFEU Velimir Žunac istaknuo je činjenicu kako je od ukupno 164 prijave u 4 prioritetne osi odabran 21 projekt, od toga u gradove Garešnicu i Lipik dolaze tri projekta, dok je Caritas Banjalučke biskupije odabran u dva projekta. Kazao je kako će projekti doprinijeti razvoju područja za koja su namijenjeni, odnosno razvoju turizma, socijale i poduzetništva kod svih partnera.

Siguran sam da će iz ovih projekata nastati nove suradnje i novi projekti koje će osmisliti marljivi ljudi iz institucija koje su danas ovdje s nama“ – dodao je Žunac.

“Iznimno mi je zadovoljstvo što smo potpisali ovaj ugovor za projekt u kojem se brinemo za dostojnu starost naših sugrađana. Kroz projekt će svi partneri otvoriti Dnevni centar za starije i tako ćemo pojačati kućnu njegu kroz projekt koji provodimo već 20 godina. Zahvaljujem državnom tajniku Velimiru Žuncu koji je danas ovdje s nama u ime Vlade Republike Hrvatske i našim partnerima iz Lipika, Garešnice i Bara. Uvjeren sam da ćemo, svaki u svojoj sredini, doprinijeti da grupe starijih osoba koji su iz raznih okolnosti došli na rub interesa društva dođu u centar naše pažnje. Vjerujem da je ovo samo početak suradnje i zajedničkih projekata i da ćemo u sljedećem koraku ići još jednu stepenicu više i da će iz ovoga nastati novi projekti” – rekao je Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka.

Ovo je program pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, našim sugrađanima treće životne dobi koji imaju zdravstvenih problema i ne mogu se iz raznih razloga brinuti o sebi. U Lipiku program pomoći u kući i dnevnog boravka provodimo dugi niz godina, a kroz ovaj projekt ćemo tu brigu i aktivnosti dignuti na jednu puno veću razinu“ – dodao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Posjet je bio prilika za obilazak farme u Aleksandrovcu koju vode Zemljoradnička zadruga Livač. Na farmi na kojoj će se odvijati dio aktivnosti iz turističkog projekta prekogranične suradnje, hrvatsku delegaciju dočekao je Ranko Karapetrović, načelnik  općine Laktaši. Na farmi se nalazi 340 grla stoke i dnevno proizvodi 2000 litara mlijeka, od čega pola ide u proizvodnju poznatog sira trapist. Tradicija proizvodnje sira trapist na ovom području počela je 1882., a suradnja trapističkog samostana Marija Zvijezda sa zemljoradničkom zadrugom Livač započela je 2008. godine. U sklopu farme postoji bioplinsko postrojenje za proizvodnju struje, ali i staklenička ekološka proizvodnja povrća.

Osim samostana Marije Zvijezde, gdje će se također odvijati dio turističkog projekta prekogranične suradnje, naši predstavnici su ujedno posjetili starački dom i studentski dom, socijalno – edukativni centar u Banja Luci te bravarsku i stolarsku radionicu kojoj je isto tako osnivač Banjalučka biskupija.

http://www.compas.com.hr/clanak/10/4107/potpisani-partnerski-sporazumi-u-banjaluckoj-biskupiji.html

 

Odgovori