Proizvodnja sira

Od početka pokretanja farme rasla je ideja za preradu mljeka i obnovu proizvodnje sira Trapista po originalnoj recepturi. Nekadašnja proizvodnja sira Trapista u samostanu Marija Zvijezda, pokrenuta je 1882. godine, a kasnije je izmještena u Windthrost, današnja Nova Topla i Josipovac ili današnji Aleksandrovac.

Nakon drugog svjetskog rata i pod novom komunističkom vlašću došlo je do oduzimanja skoro svih posjeda trapista i uništavanje svega, što su trapisti stvorili. Ime Trapist se neovlašteno koristilo od strane raznih mljekara. Međtuim, samo tajnu ovoga sira nitko nije uspio dobiti.

ZZ Livač uspjela je zaštiti nazvi i logo sira Trapist kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 2009. godine.

 

U tijeku 2007. godine pater Tomislav Topić odlazi u Francusku u samostan, odakle je nekada došla receptura originalnog sira Trapista. U isto vrijeme, a uz pomoć Njemačke vlade i Renovabisa gradi se suvremena sirana u kojoj se poštuju sve sigurnosne norme, ali i zadovoljava tradicionalni način proizvodnje sira. Početkom 2008. godine sirana je završena, a probna proizvodnja započinje 10. srpnja 2008. godine s 500 litara mljeka. Uz p. Topića tu su još tri radnika.

 

Uvode se standardi ISO 9001 i HACCAP. Danas se proizvodi oko 2 – 2,5 t sira mjesečno s ciljem povećanja kapaciteta. Sir se prodaje diljem Bosne i Hercegovine i izvozio se u Hrvatsku, do njenog ulaska u EU. Uskoro očekujemo da ponovo obnovima izvoz sira

Sir je dobio razna proiznanja na svim manifestacijama na kojima se pojavio, kao npr.:

 

  • Poljoprivredni sajam u Novom sadu 2009. godine – velika zlatna medalja
  • Mediteranski sajam prehrane Dubrovnik 2009. godine – priznanje za promociju sajma
  • Eko-etno Hrvatska u Zagrebu 2009. godine – naj atraktivniji eko-etno proizvod
  • Poljoprivredni sajam u Novom sadu 2010. godine – šampion kvaliteta u grupi proizvoda
  • Sajam sira – Zabok, 2010. godine – I mjesto po ocjeni posjetitelja sajma
  • Sajam sira u Grubišinom polju 2010. godine – šampion sajma u kategoriji tvrdi i polutvdi sireva
  • Poljoprivredni sajam u Novom sadu 2017. godine – zlatna medalja i velika zlatna medalja

 

S povećanjem proizvodnje mlijek i omogućavanjem izvoza cilj nam je dostići proizvodnju 5 tona sira mječno. Pored originalnog sira Trapista počeli smo sa proizvodnjom i trvih sireva, ali u planu nam je uvođenje i novih proizvoda.