ZLATNA PLAKETA U BJELOVARU

SRETAN USKRS
21. April 2011.
VINOSAUR 2011
2. June 2011.


U nedjelju, 22. svibnja završila je trodnevna, međunarodna manifestacija 5. Dani sira u Gradu sira koja je ove godine održana na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu u vrijeme održavanja Loreka, 3


U nedjelju, 22. svibnja završila je trodnevna, međunarodna manifestacija 5. Dani sira u Gradu sira koja je ove godine održana na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu u vrijeme održavanja Loreka, 3. sajma lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma, 3. Skoka, sajma konja i opreme za konje te Sporeka, 1. sajma sporta i rekreacije.

Ministar turizma Damir Bajs simboličnim je rezanjem sira na Trgu sira, u čemu su mu pomogli državni tajnik Stjepan Mikolčić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, otvorio pete po redu Dane sira u Gradu sire koje organizira Grad Bjelovar. Svečanom otvorenju nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara Željko Maletić, zamjenici gradonačelnika Đurđica Ištef Benšić i Ante Topalović, direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj, predsjednica Organizacijskog odbora Dana sira Sonja Novak i drugi.

Štand Grada Bjelovara posjetio je i mons. Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije te pater Tomislav Topić, trapist iz samostana Marija Zvijezda i mr. Draženko Budimir direktor Zemljoradničke zadruge Livač iz Banjaluke.

I ove godine sajam sira okupio je veliki broj proizvođača sira sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i industrijskih proizvođača iz Hrvatske. Ove su nam godine po prvi puta na Danima sira izlagači bili iz Bosne i Hercegovine, Zemljoradnička zadruga Livač iz Banje Luke.

Bilo je tu izloženo više vrsta sira sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz jedanaest županija, te industrijskog sira velikih proizvođača kao što su : Dukat, Zdenka, Biogal, Belje, Horizont te Kalničanka proizvodi. Sve županije imale su priliku predstaviti svoje proizvode, a posjetitelji su ih mogli kušati i kupiti.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Partneri projekta bili su Udruga proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“, Bjelovarski sajam, Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara koja je organizirala popratni kulturno-umjetnički program, Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima, koji je osigurao besplatan prijevoz građana SIROTRANSOM, autobusom koji je sva tri dana vozio od središta Bjelovara do sajma i nazad, Medijski pokrovitelji Soundset Terezija, Bjelovarski list i Agro-hit.

Partner projekta bila je i Hrvatska poljoprivredna komora – Javna poljoprivredna savjetodavna služba koja je, uz održavanje niza interesantnih predavanja za sirare, ocjenjivala i sireve sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na posve novi način. Uključila je građane, poljoprivrednike, sirare te struku u Javni ocjenjivački sud, po uzoru na praksu susjednih zemalja. Posljednjega dana sajma uručena su priznanja najboljim proizvođačima sira: pet zlatnih plaketa, pet srebrnih i četiri brončane. Svim izlagačima uručene su i zahvalnice.

Zlatnu plaketu dobio je OPG Mišir iz Velikog Trojstva za najbolji kozji sir. Tri srebrne plakete dobili su OPG Đođ iz Šandrovca za dimljeni kozji sir, OPG Petolas iz Kapele za svježi kravlji sir te OPG Galović iz Velikog Trojstva za kravlji kuhani sir. OPG Juranić iz Višnjevca za kuhani kravlji sir i OPG Došen iz Bjelovara za kvargl dobili su brončane plakete.

Preostale zlatne plakete otišle su OPG-ima u Sisačko-moslavačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj te u Banjaluku u BiH. Dvije srebrne plakete osvojila su obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Koprivničko-križevačke županije, dok su broncu dobili OPG iz Sisačko-moslavačke županije te Krka.

Ljiljana Balažin

Odgovori