Posjeta gospodina dr. Davora Pranjića, dopredsjednika Republike Srpske ZZ “Livač”

Malo pričamo o ekolgiji
3. December 2022.
Posjeta studenata Tehnološkog fakulteta iz Banja Luke
1. March 2023.

Dana 24.02.2023. godine, imali smo čast da nas posjeti gospodin dr. Davor Pranjić, dopredsjednik Republike Srpske. Tom prilikom smo prezentirali ono što mi radimo i dogovarali buduću suradnju na zajedničko dobro svih.

U nastavku je preuzet teksta sa zvanične stranice dr. Davora Pranjića:

“Caritas Biskupije Banja Luka je kao jednu od svojih aktivnosti imao i razvoj poljoprivredne proizvodnje. U ove se projekte ušlo s ciljem potpore održivu povratku izbjeglih osoba i pomoći onima koji su ostali na svojim ognjištima. S istom namjerom i zadaćom osnovana je Zemljoradnička zadruga “Livač” na području Aleksandrovca.

Istodobno se zbog povoljnog razvoja situacije ubrzo došlo na ideju o pokretanju farme koju su, uz pomoć donatora, vlastite građevinske operative te savjetodavne i financijske pomoći od Caritasa Mantova iz Italije, uspjeli staviti u funkciju.
Farma trenutačno ima dvadesetak stalnih radnika, s povremenim sezonskim zaposlenicima koji se bave mješovitom poljoprivrednom proizvodnjom. Osnovna djelatnost je proizvodnja mlijeka i sira, posjeduju farmu krava, bave se tovom junadi, a odnedavno su krenuli s proizvodnjom četiriju vrsta piva u sklopu jednog od EU projekata. Također, u funkciji je poslovna jedinica u samostanu Marija Zvijezda u Banjoj Luci, gdje se prodaje sir Trapist.
Na farmi se vrši i kontinuirana obuka poljoprivrednih proizvođača iz različitih oblasti, samostalno ili u suradnji s partnerima iz zemalja EU-a.
Kako sam u razgovoru doznao, cilj im je bio otvaranje radnih mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi omogućili ljudima da žive od svoga rada, a ne od pomoći drugih.
Iako se nalazimo u izazovnom vremenu, u kojem naša leđa bivaju teška zbog raznih kriza koje su se na njih naslagale, ako širom otvorimo oči, možemo vidjeti pozitivne promjene koje se događaju oko nas, a koje su plod želje, rada, poduzetnosti te odluke da mora i hoće biti bolje. Jedna od takvih, hvale vrijednih i pozitivnih promjena, ali i projekata svakako je i farma Livač.
Oni imaju moju podršku i ja čvrsto vjerujem da će, kao primjer drugima, nastaviti sa svojim dobrim radom.”

 

Comments are closed.