Podnesen zahtjev za međunarodnu zaštitu sira Trapista

Pola miliona litara mlijeka u 2009. godini
24. January 2010.
NOVO u ponudi
14. February 2010.


Zemljoradnička zadruga Livač  je podnijela zahtjev za međunarodnu zaštitu originalnog sira Trapista.

Zahtjev je upućen Institutu za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine. Od navedenih smo dobili potvrdu da je zahtjev prosljeđen Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva (


Zemljoradnička zadruga Livač  je podnijela zahtjev za međunarodnu zaštitu originalnog sira Trapista.

Zahtjev je upućen Institutu za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine. Od navedenih smo dobili potvrdu da je zahtjev prosljeđen Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva (Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle OMPI), sa sjedištem u Ženevi.

Ovo je samo jedan od niza koraka koje Zadruga  u suradnji sa samostanom Marija Zvijezda iz Banjaluke poduzima da se originalni sir Trapist zaštiti od nelegalnog kopiranja i prodaje.

Nažalost opet sve troškove postupka snosimo samostalno, bez ikakve pomoći državnih institucija, iako je ovo jedan od najboljih načina zaštite domaće proizvodnje. Svi smo svjesni da se na tržištu nalazi veliki broj sireva koji nose neovlašteno naziv "Trapist" i na taj način se vrši prevara potrošača, jer plaćaju za nešto što ne odgovara određenim standardima. Sve zemlje štite svoje prepoznatljive brendove, pa čak i one koji nisu njihovi, samo je kod nas, nažalost, situacija drugačija. 

Na ovaj način mi ćemo pokušati da zaštitimo kako potrošače u Bosni i Hercegovini, tako i nas, da konačno znaju šta kupuju u trgovinama.

 

Odgovori