Prilog Tv N1 o ZZ Livač

Održan poslovno – turistički sajam
3. Svibanj 2019.
Stiže novo povrće
6. Svibanj 2019.

Svaki farmer u BiH može proizvoditi električnu energiju

Svaki farmer može proizvoditi i električnu energiju od metana, koji se dobija iz stajskog đubriva. Začetnici ove ekološke proizvodnje struje u Bosni i Hercegovini su poljoprivredna zadruga Livač iz Laktaša. Međutim, rijetki su slijedili ovaj primjer jer sistem ne samo da ne podstiče ovakav način proizvodnje struje već su i brojni administrativni problemi.

Ovdje se odlaže stajsko đubrivo i u ovom balonu se sakupljaju plinovi koji ukoliko se đubrivo odlaže napolju zagađuju atmosferu.

“Umjesto da onečišćujemo atmosferu i smjesu plino puštamo u atmosferu i dovodimo do povećanja koncentracije ugljen dioksida mi te plinove skupljamo i na jednostavan način, bez ikakve velike tehnike, plinovi idu na motor tu se spaljuju, motor pokreće generator i dobijamo električnu energiju”, pojasnio je Draženko Budimir iz PZ Livač.

Đubrivo oslobođeno plinova je ekološko i može se koristi za obradu zemljišta. Na ovaj način se može zbrinjavati sav organski otpad poput uginulih životinja, otpad iz mesne industrije ili nastao preradom voća i povrća, i dobiti struja. Međutim, sistem ovaj način proizvodnje energije ne prepoznaje kao ekološki.

“Mi se posmatramo kao energetski objekat, iako je naša proizvodnja jako mala, to 40 kilovata to je malo više je ovo ekološka priča, ali su kod nas za razliku od EU, pa i zemlja u okruženju pomješani neki pojmovi tako da mi trenutno nemamo nikakvih podsticaja za proizvodnju električne energije”, kazao je.

Jedno ovakvo bio plinsko postrojenje treba imati svu dokumentaciju za rad kao termoelektrana. Dok se ovaj ekološki način proizvodnje energije i istovremeno zbrinjavanja otpada sputava, podstiče se razvoj mini hidroelektrana, zbog čega se bune brojne nevkadine organizacije.

“Što se tiče obnovljiviih izvora energije veliko je pitanje da li mini hidroelektrane trebaju da spadajju u to upravo zbog njihovog uticaja na životnu sredinu, jer kad se dobijaju dozvole sve stavlja negdje sa strane i ne procjenjuje se negativan uticaj na životnu sredinu”, izjavio je Aleksandar Žolja iz helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Na 244 rijeke u BiH planirana je izgradnja 300 novih hidrocentrala, a do sada ih je izgrađeno više od 80.

Autor: Anđelka Marković

http://ba.n1info.com/Vijesti/a342165/Svaki-farmer-u-BiH-moze-proizvoditi-elektricnu-energiju.html

Odgovori