Profesori i studenti III i IV godine, studijskog programa Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije, su u sklopu terenske nastave, posjetili Zemljoradničku zadrugu Livač u Aleksandrovcu, koja se bavi mješovitom poljoprivrednom proizvodnjom. Osnovna djelatnost zadruge je proizvodnja mlijeka i sira, posjeduju farmu krava, a bave se i tovom junadi. Ono po čemu je širom regiona prepoznatljiva zadruga Livač je proizvodnja sira trapista, po francuskoj recepturi, koja je izmještena iz samostana Marija Zvijezda kod Banjaluke.
Tokom posjete, studenti su se upoznali sa tehnološkim procesom proizvodnje tradicionalnog polutvrdog sira trapista i imali priliku da, pored trapista, senzorno analiziraju i ostale proizvode koji se proizvode u Zemljoradničkoj zadruzi Livač, kao što su sir rikota i trapističko pivo.
Zahvaljujemo se Zemljoradničkoj zadruzi Livač na srdačnom gostoprimstvu.