ZZ Livač na naučnom skupu “Hranom do zravlja”

JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši u posjeti
15. October 2017.
Poštujmo žene iz ruralnih područja
15. October 2017.

Na ovogodišnjem međunarodnom znanstveno-stručnom skupu “Hranom do zdravlja” koji je se održan u Osijeku 12. i 13. listopada 2017. godine, a povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, predstavila se i ZZ Livač.

Ove godine Skup se održava 10. put s ciljem da okupi eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu. U organizaciju su uključene institucije koje svaka na svoj način pokrivaju Skup, a njihov broj i pripadnost različitim znanstvenim i stručnim područjima potvrđuju važnost teme i daju posebnu interdisciplinarnost ovome Skupu.

Između 150 prispjeli radova iz cijelog regiona imali smo pilku upoznati sve prisutne sa radom ZZ Livač.
U pauzi za ručak upriličena je degustacija sira Trapista i razgovori sa prisutnima oko rada ZZ Livač. U drugom dijelu skupa 12.10.2017. godine direktor ZZ Livač, dr.sc Draženko Budimir, je u obliku usmenog priopćenja iznio svoj rad “Originalni sir Trapist”. Rad se odnosi na povijest dolaska Trapista u Banja Luku i njihov utjecaj na pokretanje proizvodnje hrane na ovome području, s promjenom hranidbenih navika kod lokalnog stanoviništa. Prikazao je i povijest proizvodnje originalnog sira Trapista kao i današnji rad Caritasa biskupije Banja Luka i ZZ Livač. Pozvao je sve prisutne da dođu u posjetu ZZ Livač-u i samostanu trapista Marija Zvijezda u Banja Luci.
Na skupu su uspotavljeni kontati sa institucijama kako iz BiH tako i iz regiona koje se bave tehnologijom hrane.

Odgovori