Europski parlametarac g. Norbert Lins posjetio Livač

RTV Gradiška – o proizvodnji Trapističkog piva
24. July 2023.
Isporuka sira za Švedsku
20. October 2023.

U ponedjeljak i utorak, 25. i 26. rujna 2023. boravio je – na poziv banjolučkog biskupa Franje Komarice – u središtu njegove biskupije dugogodišnji europski parlamentarac Norbert Lins. On obnaša funkciju predsjednika Odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ujedno je i član Paneuropske unije.

S njime su bila još trojica članova Paneuropske unije Njemačke, koji su prijatelji banjolučke biskupije.

Posjetili su Caritasovu farmu krava pri Zemljoradničkoj zadruzi „Livač“ u Bos. Aleksandrovcu, biskupijski vinograd u Mahovljanima, „Kuću susreta Marija Zvijezda“ i u njoj Europski centar za mir i suradnju, te Biskupski ordinarijat i katedralu.

Tijekom cijelog boravaka domaćin im je bio biskup Komarica, a njemu su se privremeno pridruživali njegovi suradnici, prelat dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa, dr. Draženko Budimir, direktor Z.z. „Livač“, te vlč. Ilija Kelić upravitelj biskupijskog vinograda i župe Mahovljani.

Gosti iz Europe upoznali su se s aktualnim stanjem na farmi, na vinogradu te u „Kući susreta“. Od svojih domaćina čuli su konkretne informacije i saznali mnoge podatke o njihovom radu, o rezultatima, potrebama, poteškoćama i preprekama, kao i mogućnostima, planovima, željama i nadanjima.

Bili su impresionirani „izvanrednim radom i primjerom biskupa Komarice i njegovih suradnika“ – kako je to izričito istakao europski političar Lins pred novinarima na početku konferencije za tisak. Pohvalio je njihovu socijalnu osjetljivost i rad u korist općeg dobra. Gosti su posebno zanimanje pokazali za bogatu civilizacijsku, kulturnu i privrednu baštinu, koju su iza sebe ostavili brojni vrijedni i samoprijegorni članovi trapističke Opatije Marija Zvijezda, među kojima su bila i dva opata, osobito zaslužna za cjelokupni rad i doprinos Marije Zvijezde, te još znatan broj redovnika, rodom iz njihovog zavičaja.

Europarlamentarac Lins i njegova pratnja su čestitali biskupu i njegovim suradnicima na njihovoj velikoj požrtvovnosti i na brojnim pokrenutim i ostvarenim projektima – u duhu socijalnog nauka Crkve, a za opće dobro  stanovništva banjolučkog kraja.

Biskup i njegovi suradnici su zahvalili eruoparlamentarcu Linsu i njegovoj pratnji za njihov dolazak i zanimanje za poslove i projekte biskupije ali i za opće dobro ljudi „ovoga grada, entiteta i cijele zemlje“ – To su istaknuli i na konferenciji za novinare – upriličene u dvorištu „Kuće susreta“ Marija Zvijezda.

https://www.biskupija-banjaluka.org/vijesti-2023-godina/europski-parlamentarac-norbert-lins-pohodio-srediste-banjolucke-biskupije/?fbclid=IwAR0SVmTOLZU7NnfxGnIi4ainnKj9RKWygkpbfmiGDCCcRonkFtpGECOtRKs#prettyPhoto

Comments are closed.