Trening je trajao u periodu od 28. do 30. novembra 2016. godine od u Poljoprivrednoj školi. Polaznici su imali teorijski dio, ali je najveći dio treninga bio u radionici koji su proveli u praktičnom radu.
Teorijski i praktičn idio proizvodnje sira održali su treneri iz Vittorio Veneto, gosp. Carlo Piccoli i gdja Sara Azzalini, koji su vrhunski majstori Accademia dell` Arte Casearia (Akademija umjetnosti proizvodnje sira). Pokazali su polaznicima kako se rade različiti sirevi, polutvrdi tvrdi, mozzarela, rikota, itd. Ovo je bila izvanredna prilika za praktično pravljenje i otkrivanje tajni vrhunskih talijanksih sireva, ali i obogaćivanje domaćih tradicionalnih sireva. Predavači su ukazali na određene bitne stvari polaznicima na šta treba da obrate posebnu pažnju, a takođe su imali priliku samostalno učestvovati u izradi sireva.
Na kraju su svi polaznici dolbili certifikate o uspješno završenoj obuci.