POSJETA BISKUPA I NJEGOVIH GOSTIJU FARMI

POČELA PRIPREMA SILAŽE KUKURUZA
22. August 2013.
POSJETA DJELATNIKA CARITASA IZ BIH
6. October 2013.


SUSRET SVEĆENIKA I LAIKA IZ TRI SUSJEDNE ZEMLJE

Banja Luka, 29. kolovoz 2013. godine

Banjolučki biskup mons


SUSRET SVEĆENIKA I LAIKA IZ TRI SUSJEDNE ZEMLJE

Banja Luka, 29. kolovoz 2013. godine

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica bio je u utorak i srijedu 27. i 28. kolovoza 2013 domaćin godišnjeg susreta svećenika i vjernika laika iz nekoliko biskupija BiH, Hrvatske i Srbije (Vojvodine). Svi su oni zajedno započeli svoje gimnazijske dane davne 1961 godine na poznatoj klasičnoj gimnaziji dječačkog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati. Među trinaestoricom svećenika bio je osim biskupa Franje i vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. A među dvanaestoricom laika bilo je znanstvenika liječnička, profesora, ekonomista, pravnika i drugih zanimanja.

U prijateljskom ozračju razgovarali su o uspomenama na zajedničke gimnazijske, a i kasnije godine studija, o aktualnim situacijama u kojima se sada nalaze, te o aktualnim pitanjima koja su se odnosila na stanje u Crkvi i u društvu. Zajedno su s domaćinom biskupom Franjom pohodili i neke crkvene institucije u gradu i okolini. Bili su i na mjestu mučeničke smrti župnika Filipa Lukende, kojega su osobno mnogi od njih poznavali, i redovnice sestre Cecilije Grgić u Presnačama, kao i na njihovim grobovima u Banjoj Luci. Zajedno su s pukom Božjim i domaćim svećenicima slavili svetu misu u katedrali 27. kolovoza, a u biskupovoj kapelici 28. kolovoza.

U prigodnoj propovjedi biskup Komarica se u katedrali osvrnuo i na potrebu zajedničkog i osobnog otvaranja poticajima Božjega Duha u ostvarivanju &ˇto plodnijeg života u Crkvi i u društvu. Kardinal Vinko je potaknuo svoje školske kolege na potrebu zahvaljivanja „mnogima koji su svojim doprinosom bili aktivno ugrađeni u naše živote“. U zajedničkoj molitvi sjetili su se i svojih bolesnih i pokojnih kolega.

Svi su izrazili veliko zadovoljstvo svojim ponovnim susretom, žaleći da jedan broj kolega uslijed zdravstvenih razloga ili drugih objektivnih poteškoća nije mogao doći. Zahvalili su domaćinu, biskupu Franji na bratskom gostoprimstvu. (tabb)

ˇ

Schreibe einen Kommentar