Potpisan ugovor o suradnji sa Agronomsko-prehrambeno tehnološkim fakuletetom iz Mostara

Proslava 30. godinšnjice Caritasa banjolučke biskupije
24. November 2016.
Ambasadorica Cormarck posjetila štand ZZ Livač
26. November 2016.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru je u utorak, 11. listopada 2016. godine organizirao predstavljanje sira „trapiste“ kao najavu suradnje sa Zemljoradničkom zadrugom Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša. 
Potpisivanjem ugovora o suradnji između našeg fakulteta i spomenute zadruge otvara se mogućnost obavljanja praktičnog dijela nastave za studente, edukacije, seminara, izrade diplomskih i doktorskih radova, ali i suradnje na različitim projektima koji nisu vezani samo za našu državu nego i za EU, istaknula je v.d. dekana, doc.dr.sc. Danijela Petrović.
Proizvodnja "trapiste" počinje dolaskom trapista, monaške obitelji, 1869. godine, kazao je brat Franjo Apanović iz reda trapista, monaške obitelji, čiji se samostan Marija Zvijezda nalazi u Banjoj Luci. Govoreći o recepturi proizvodnje naglasio je kako ona nigdje ne postoji u pisanom obliku već se uči i prenosi s monaha na monaha. S ciljem upošljavanja ljudi u poljoprivrednoj proizvodnji Caritas biskupije Banja Luka je prije 13 godina pokrenuo Zemljoradničku zadrugu Livač p.o. Kroz taj projekt je obnovljena proizvodnja polutvrdoga sira "trapiste". Riječ je o maloj proizvodnji od oko 1000 litara mlijeka, odnosno 100 kilograma sira dnevno.. Sir "trapist" bi do nove godine mogao izići i na EU tržište, kazao je Draženko Budimir, direktor zadruge, te istaknuo kako je cilj proširiti kapacitete i paletu proizvoda. Tako su i došli na ideju uspostave farme muznih krava s oko 350 grla, stoke različitih kategorija i proizvodnju vlastitog mlijeka. Budimir je dodao kako Zadruga obrađuje oko 150 ha zemlje i jedina ima bio plinsko postrojenje za proizvodnju električne energije u BiH, a od ove godine kreće i s plasteničkom proizvodnjom.

 

 

Leave a Reply