NOVO u ponudi
14. February 2010.
Ministri Radivoje Bratić i Anton Kasipović posjetili Zadrugu
25. February 2010.


U Zagrebačkom muzeju Mimara 22.02.2010


U Zagrebačkom muzeju Mimara 22.02.2010. godine premijerno je prikazan dokumentarni film  "Sjaji Marija Zvijezda" autora Zdravka Fučeka, kroz koji možete zaviriti u bogatu prošlost i djelovanje trapističke zajednice u Banjoj Luci i široj okolici.

Kada se spomenu trapisti prva asocijacija je sir Trapist, a puno manje je poznato da  proizvodnja sira bila samo jedna od četrdesetak djelatnosti trapista. Prva žarulja u ovom dijelu Europe zasvijetlila je prije 110 godina u trapističkom samostanu, napajana električnom energijom iz njihove vlastite centrale. Most preko Vrbasa, pivovara, razvijanje i omogućavanje školovanja stanovništvu za četrdesetak zanata, gimnazija i visoka škola, brojne gospodarske zgrade te vrijedna biblioteka, samo su dio baštine trapista koju su nakon Drugog svjetskog rata, gotovo u cijelosti, nove vlasti konfiscirale ili devastirale.
Danas u trapističkom samostanu Marija Zvijezda pokraj Banje Luke, žive samo dvojica redovnika. Tajna sira Trapista povjerena je jednom od njih i Caritas Banjalučke biskupije ponovno je, prije godinu dana, pokrenuo proizvodnju sira. Prema najavama uskoro bi od stajskog gnojiva s njihove farme trebala početi i proizvodnja bioplina koji bi, među ostalim, koristili i za rad vlastite električne centrale.
U dokumentarcu su korištene i snimke iz filma o trapistima, snimljenog 1939. godine. "Sjaji Marija Zvijezda" doprinos je Dokumentarnog programa HTV-a obilježavanju 140. obljetnice dolaska trapista u banjalučki kraj i njihovog samostana Marija Zvijezda.
 

Schreibe einen Kommentar