Održan trening za žene

Prilog RTRS o proizvodnji sira
28. May 2021.
e -kapija o našem radu
20. July 2021.

Za vikend smo imali posjetu Udruženja žena iz Srbca našoj Zadruzi. Posjeta je organizovana u sklopu obuke za žene na temu proizvodnja ljekovitog bilja i povrća, a koji se realizuje u sklopu projekta “Kultiviramo budućnost/ Progetto coltiviamo il futuro ” podržanog od strane Regije Friuli Venezia Giulia  iz Italije.

Ovaj put je obuka namijenjena udruženjima žena, a održana je za članice Udruženja žena Srbac ali i za žene sa područja opštine Gradiška.

Tema obuke je bila uzgoj ljekovitog bilja i povrća na otvorenom i u zatvorenom prostoru (plasteniku) a odvijale se se kod nas.

Predavači Aleksandra Milanović i Bojan Bojan Škorić su prisutne upoznali sa novinama u proizvodnji i načinima uzgoja ljekovitog bilja i povrća na otvorenom prostoru, ali i načinima uzgoja u plastenicima.

Na farmi su u sklopu praktičnog dijela sve zainteresirane imale priliku da vide tehnologije gajenja povrća i način uzgoja u plasteniku. Pojašnjene su tehnologije uzgoja krastavaca, paprike i paradajza.

Polaznice su postavljale pitanja i dobijale odgovore na njih od naših predavača.

Treningu je prisustvovalo 20 osoba,  a nakon nakon istoga nastavilo se sa druženjem i razgovoru između žena i predavača.

Ovaj trening je bio namijenjen ženama koje se bave proizvodnjom za svoje potrebe i tržište i nalaze se na osnovnim nivoima poznavanja tehnologije gajenja biljaka. U planu je nastavak treninga za žene koje imaju malo napredniju proizvodnju i bave se proizvodnjom povrća za tržište.

Kao što je i spomenuto se ovo  se sprovodi u okviru projekta “Kultiviramo budućnost/ Progetto coltiviamo il futuro ” podržanog od strane Regije Friuli Venezia Giulia  iz Italije.

Nosilac projekta je socijalna zadruga Maurice iz Gorizie, partneri na projektu su jedna od najvećih asocijacija poljoprivrednih proizvođača  Coldireti iz Italije, predstavništvo iz Gorizie.

 

 

Comments are closed.