Kako je oživjelo Trapističko pivo?

SRETAN USKRS
2. April 2021.
Prilog RTRS o radu farme
28. May 2021.

Prvo pivo u Banjaluci poteklo je davne 1873. godina. Proizveli su ga trapisti, redovnici katoličkog samostana Marija Zvijezda. Trapisti su u grad na Vrbasu došli 1869, a godinu dana kasnije su zasadili hmelj, a pretpostavlja se da su imali jednu vrstu piva.

– Ta prva mala pivara je nastradala i uništena je od strane i samih trapista kada su pravili veliku pivaru. Pivo trapisti nisu pili, čak i ako su ga pravili, s obzirom na to da im je alkohol bio zabranjen za korišćenje. Međutim, jedno pivo u toku dana mogao je popiti onaj koji radi. Tako da su oni koji su radili u polju mogli i da ga probaju – priča za magazin Hedonist Draženko Budimir, direktor Poljoprivredne zadruge „Livač“ koja je ponovo pokrenula proizvodnju trapističkog piva.

Proizvodnja četiri vrste ovog piva krenula je u septembru prošle godine.

Klasično svijetlo pivo je sa belgijskim notama, po uzoru na izvorna trapistička piva, a Budimir kaže da oni prave idomaće pivo po istom principu kako je radila i trapistička pivara.

– Koristimo samo vodu, našu vlastitu, hmelj, slad i kvasac i od te četiri komponente pravimo pivo. Kontaktirali smo redovnike i pitali za recepture i oni su nam dali savjet, a to je da se prilagodimo domaćem tržištu – rekao je Budimir.

Pored klasičnog, tu su i pšenično mutno pivo, ali crno sa ukusom čokolade. Do sada je predstavljeno na dva pivska festivala, u Gradišci i Laktašima, a poznavaoci piva ocijenili su ga kao visokokvalitetno.

Od prvog trapističkog piva iz 1873. godine sačuvana je samo fotografija sa etiketom. Zanimljivo je da se dizajn etikete, malo modernizovan, koju su koristili trapisti, koristi i danas.

– Etiketa je malo modernizovana. Jedna akademska slikarka iz Novske se prihvatila da je precrta sa fotografije i dala je pripremu Zemljoradničkoj zadruzi „Livač“. Dodali smo samo godinu kada je napravljeno prvo pivo, te sadržaj proizvoda i procenat alkohola – kaže Budimir.

Kompletan tekst, sa pričom o zanimljivom trapističkom muzeju i nadaleko čuvenom siru, možete pročitati u četvrtom izdanju magazina Hedonist, koji se nalazi u ugostiteljskim objektima širom Srpske i regiona.

Izvor: Hedonist / Foto: Vladimir Tadić

Comments are closed.