Caritas biskupije Banja Luka otvorio Dnevni centar za starije osobe

Siliranje postrnog kukuruza
29. September 2017.
Vrtić “Maslačak” u posjeti ZZ Livač
3. October 2017.

U ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine u prostorijama Caritasa svečano je otvoren Dnevni centar za starije osobe u Banja Luci. Centar je uspostavljen u sklopu projekta „Brinemo za starenje s dostojanstvom i poštovanjem“ kojeg financira Europska unija kroz program prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Nositelj projekta je Caritas biskupije Banja Luka, a partneri su Grad Lipik, Grad Garešnica i Caritas Barske nadbiskupije. Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga za starije osobe na ciljanom području i traje 30 mjeseci.
Na otvorenju Dnevnog centra za starije osobe prisutne je u ime Caritasa biskupije Banja Luka pozdravio direktor dr. Miljenko Aničić koji je ovom prilikom podsjetio na napore koje Caritas ulaže u skrb i brigu za starije osobe. Dr. Aničić je naglasio kako ovim projektom proširujemo mrežu usluga i otvaramo nove mogućnosti za sugrađane treće životne dobi te je pozvao sve na solidarnost, uvažavanje i poštovanje prema starijim osobama. Posebnu pozornost trebamo posvetiti programu kućne njege u ruralnim i udaljenim mjestima jer je za mnoge starije osobe to jedina njega, podrška i pomoć. U ime Grada Garešnice, gradonačelnik gosp. Josip Bilandžija pozdravio je prisutne i istaknuo veliki značaj ovog projekta i za Grad Garešnicu u kojem je također planirano skoro otvorenje dnevnog centra za starije osobe. Zamjenik gradonačelnika Grada Lipika gosp. Slobodan Katunar izrazio je zadovoljstvo dolaska u Banja Luku i podsjetio je da se Dnevni centar za starije osobe u Lipiku pokazao kao odličan model za druženje, komunikaciju i uključivanje starijih osoba u razne aktivnosti i doprinos zajednici. Među brojnim gostima koji su prisustvovali otvranju, bila je i gđa. Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.
Voditeljica projekta gđica Iva Samardžić prezentirala je projektne aktivnosti s osvrtom na usluge Dnevnog centra koje obuhvaćaju svakodnevna druženja, razmjenu iskustava, kavlitetnije korištenje slobodnog vremena za starije osobe, uključivanje u edukativne i okupacijske programe, stjecanje novih vještina i jačanje povjerenja u vlastite mogućnosti.
Na otvorenju su se okupile mnogobrojne starije osobe ali i mladi koji će biti dio projekta kroz volonterske aktivnosti i jačanje međugeneracijske solidarnosti. Zajedničkim naporima osigurajmo dostojanstvenu starost za sve naše bližnje!

Odgovori